Energie Zuinig 2.0

WAT IS INFRAROOD VERWARMING?

Infrarood verwarming d.m.v. straling

Infrarood verwarming is stralingswarmte op basis van elektromagnetische golven, infrarood lange golf. Het mechanisme zit verpakt in infrarood panelen. De bevestiging daarvan aan de wand of aan het plafond is eenvoudig en wordt zoveel mogelijk geïntegreerd in je woonstijl.
Geen gedoe met gas- en waterleidingen. Een schonere installatie kun je je niet wensen. Infrarood verwarming is de revolutionaire en energiezuinige verwarming van de toekomst.

Hoe werkt Infrarood Verwarming?
• Eerst wordt de omgeving verwarmd (wanden, vloer, meubels, plafond).
• De omgeving geeft de warmte vervolgens gelijkmatig af aan de ruimte.
• De warmte is bijzonder comfortabel en voelt aan als een weldadig zonnebad.
• De gelijkmatige warmte is ook heel goed tegen koude voeten.
• De temperatuur is per vertrek eenvoudig regelbaar.
• Er is geen sprake van luchtcirculatie en rondzwevende stofdeeltjes.
• Dit is ideaal voor mensen die last hebben van een stofallergie.
• De warmte voelt minder benauwd, zeg maar prettiger aan.
• Infrarood verwarming werkt op stroom, een gasaansluiting is overbodig.
Door de infraroodstraling naar binnen te halen, verwarmt deze niet de lucht maar juist constructies zoals de vloer, de muren en andere objecten.
De constructies kunnen warmte absorberen, reflecteren en weer afgeven.

Een gelijkmatige verwarming van de wanden/vloer zorgen voor een fijn ruimteklimaat:
• De directe thermische straling gecombineerd met de hogere temperatuur van de wanden geeft een warmtegevoel van 2-3 °C boven de lucht temperatuur.
• Vochtniveau in de wanden reduceert, de isolatiewaarde wordt verhoogd.
• Minder tocht en schimmelvorming.
• De relatieve luchtvochtigheid ligt in de ideale range van 40-60%.

Langzaam maar zeker dringt het door: infrarood verwarming is de energiezuinige en duurzame verwarming van de toekomst.

Hoe wordt verwarmd met CV radiatoren:

Bij conventionele convectoren wordt de lucht eerst verwarmd en moet de kamertemperatuur hoog worden gehouden om de lucht, die over het algemeen als een slechte warmtegeleider wordt beschouwd, aangenaam warm te houden voor ons.
Dat betekent dat we vitale vochtigheid wegtrekken! Dit op zijn beurt schaadt ons welzijn, zoals ademhalen, huid, slaap enz. De koude lucht zal neerslaan op delen van de muur en vloer waardoor condensatie optreed en vocht en schimmel kan ontstaan.


Hoe wordt verwarmd met infrarood panelen:

Infraroodverwarming is gebaseerd op het principe van straling. De infrarood straling verwarmt niet de lucht, maar wordt opgenomen door het plafond, de wanden, voorwerpen en personen. De constructies slaan de warmte op en geven deze weer af aan de ruimte.
Infrarood verwarming is schoon, reukloos en, wat nog belangrijker is, het is onderhoudsvrij.

Infrarood straling kan worden gebruikt om een geschikte gelijkmatige temperatuur in woonruimten te handhaven. Het zijn de wanden en vloer die infrarood energie opnemen en weer afgeven. Door juiste plaatsing van de IR-panelen worden gerichte “comfort zones” gecreëerd. Het resultaat is efficiënt gebruik van de energie, daar waar het nodig is

Als algemene regel geldt dat hoe hoger de wandtemperatuur is, hoe lager de luchttemperatuur in de ruimte hoeft te zijn voor hetzelfde comfortniveau.

Volgens de comfortschaal van Bedford kunnen we dezelfde mate van comfort ervaren als de wanden worden verwarmd, ondanks een lagere luchttemperatuur van de ruimte. Hierdoor kan de luchttemperatuur in de ruimte worden verlaagd, waarbij elke graad minder een energiebesparing van 6% oplevert.

Vergelijk verschillende merken infrarood verwarmingspanelen met elkaar:

  • Te lage oppervlaktetemperatuur van de panelen (lager dan 90° C). Dit maakt van het paneel een gewoon elektrisch verwarmingselement. Er is geen sprake van infrarode straling.
  • Als er aan de achterzijde geen isolatiedeel aanwezig is, zal het rendement significant verminderen. Deze laag remt de warmteoverdracht af. Daardoor ontstaat een te lage oppervlaktetemperatuur.
  • Meerdere kleinere verwarmingselementen in een paneel. Onderling verbonden door kwetsbare bedrading. Het oppervlak aan de voorzijde zal niet geheel gelijkmatig op dezelfde temperatuur zijn, paneel heeft dus lagere infraroodstraling opbrengst.
  • Een te dun paneel met te weinig isolatie materiaal achterzijde geeft kans op verkleuringen aan de wand of het plafond.

Energie Zuinig 2.0 heeft gekozen voor de meest geavanceerde TOP-rendement infrarood verwarmingspanelen van ECORA , ETHERMA en SOLAMAGIC.

  • De samenstelling van de juiste grondstoffenmix voor het verwarmingselement (het hart van het paneel) is door de jaren heen steeds verder verbeterd.
  • Deze samenstelling zorgt afhankelijk van de spanning in het elektriciteitsnet (220-240 Volt) voor een hoge ongevaarlijke oppervlaktetemperatuur (90° tot soms 130° Celcius).
  • Garantie op het product en levenslang support is onze standaard.

Oppervlaktetemperatuur infrarood panelen bepaalt het rendement.

Met name de oppervlaktetemperatuur is zeer bepalend voor het rendement volgens het principe van de Stefan Boltzmann regel.

    

Voor de infrarood verwarmingspanelen van Energie Zuinig 2.0 betekent dit in de praktijk: een 8° Celcius hogere oppervlaktetemperatuur van het paneel geeft een extra warmtestraling van 36% bij hetzelfde energieverbruik.

Ga naar Infraroodverwarming

Oplossingen voor energie gebruik

Contact opnemen